<<Terug   

Rendang maken in de traditionele wadjang. (Zoals het hoort)

 

Heerlijke "rendang" kant en klaar.
 
Heerlijke Rendang: Kant en klaar ene ....selamat makan.
 

 

                                                               

 

 

 

 

 

 

Rendang (ingezonden door Edwin)

Moluks vleesgerecht. De Molukse keuken kan niet echt heet of pedis genoemd worden. De Spaanse peper (lombok), rawit etc.) wordt wel regelmatig in gerechten verwerkt, en ook sambals van rode pepers ontbreken niet, maar ze worden met mate gebruikt. Waarschijnlijk is dat toe te schrijven aan de Javaanse invloed die de Molukse keuken in het verleden heeft meegekregen. Javanen bezochten de eilanden al eeuwen geleden om er specerijen te halen.

Ingredienten:

1 kilo doorregen runderlappen
6 middelgrote sjalotjes
4 teentjes knoflook
1 eetlepels zout
15-20 rode Spaanse pepers
2 cm gemberwortel
2,5 cm laos
1.5 cm koenjitwortel
3 salamblaadjes
1 dikke sereh-stengel
6 kemiri-noten
4 eetlepels olie
1 liter dikke santen (kokosmelk)
0,5 liter water 

Bereiding:

Snijdt het vlees in blokken van 7x7x2 cm. Rasp de laos en oelek (fijnwrijven) deze daarna samen met de gember, koenjit, knoflook en kemirinoten. Oelek de Spaanse pepers (alnaar gelang de mate van pedis 1 of meer met zaden/zaadlijsten gebruiken en de rest zonder, anders erg pedis) en het zout totdat deze een fijne pasta vormen.
Maal de sjalotjes fijn (oeleken of in de keukenmachine). Vermeng de fijngemalen laos, gember, koenjitwortel, knoflook, kemirinoten, spaanse pepers en sjalotjes. Verhit de olie (niet te heet) en voeg het kruidenmengsel van punt 5 toe.
Bak de kruiden 5 minuten lang terwijl u er steeds in blijft roeren.
Kneus de sereh en gooi het samen met de salamblaadjes bij de kruiden. Bak nog 10 minuten terwijl u steeds roert.
Voeg het vlees toe en roer totdat het vlees is dichtgeschoeid. Voeg het water toe.
Laat alles op een laag vuur sudderen tot een wat dikker saus is ontstaan. Roer af en toe. Dit zal ongeveer 1 uur duren.
Voeg de santen toe. Roer af en toe tot de saus dik is en aan het vlees blijft kleven. Ook dit duurt ongeveer 1 uur. Rendang blijft erg lang goed als u elke dag het gerecht door en door verhit op een laag vuurtje.
2c affiliate banner 156x60

Roys Indo Recepten meer dan alleen maar een recepten site. Kijk maar eens op de pagina "specials". U raakt niet uitgekeken !!



"Ik hoop hier een kleine bijdrage te hebben geleverd, ik maak deze rendang vrij vaak
en hij valt overal goed in de smaak ".

selamat makan! Edwin