Ingrediënten:
2 sjalotten
1 teentje knoflook
3 rode lomboks
1 theel. asem
1 theel. koenjitpoeder
2 eetl. boter
1 ½ tl rietsuiker (het beste en het lekkerste is "gula djawa" te gebruiken)
3 djeroek poeroetblaadjes
1 stengel sereh
1 theel. koenjit
50 gr santen
2 eetl. petis oedang (pasta van gegiste garnalen en is te koop in iedere toko)
Bereiding:
Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks, snijd ze fijn en kneus ze.
Meng ze met de asem en de koenjit. Fruit de kruiden in de boter op een lage warmtebron.
Snijd de sereh zeer fijn. Voeg de djeroek poeroetblaadjes, suiker en de sereh toe met enkele eetlepels heet water.
Smelt de santen en de petis oedang hierin.
Blijf roeren en laat de sambal ca 5 minuten sudderen.