![]() |
500 gr. mals rundvlees
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 lomboks of een flinke tl sambal oelek
3 kemiries
1 theel. trassie
1/2 theel. ketoembar
satéstokjes
2 theel. koenitpoeder
1 mespuntje laos
1 theel. asem
1 theel. goela djawa of bruine rietsuiker
1-2 theel. zout
2 eeetl. plantaardige olie
100 gr. santen
Bereiding:
Snijd het vlees in mooie (ietsjes dikkere) schijfjes. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn.
Ontpit de lombok (of lekker pedis ? laat dan de zaadjes in de lomboks). Kneus sjalotten, knoflook en lombok en voeg hierbij de kemiries, de trassie, ketoembar, koenit, laos, asem, goela djawa en zout.
Fruit het geheel in de olie maar let op.... niet te bruin. Giet 1 dl heet water erbij en los de santen erin op. Laat alles op een lage warmtebron sudderen tot er een olielaagje aan de oppervlakte komt en het op een papje gaat lijken. Het mag wel niet te droog worden !
Haal het pannetje van de warmtebron en meng de stukjes vlees door het kruidenmengsel.
Laat een uurtje marineren . Rijg het vlees aan de stokjes en rooster ze 5 minuten aan iedere
kant . Vergeet niet de stokjes van te voren, in het water te leggen i.v.m aanbranden.
Deze saté wordt zonder saus gegeten .
Tip: Met atjar ketimoen (zuur van komkommer) en sambal goreng boontjes of sambal goreng kool hebt u een goede maaltijd. Smakelijk en geniet ervan.