!
!
kelia sumatera

Kelia sumtera

Een origineel Sumatraans rundvleesgerecht met kerrie en aardappeltjes

Ingrediƫnten:

1 kilo runderlappen
4 grote uien
8 tenen knoflook
stukje verse gember van 4 cm
1 stengel sereh
2-3 eetl. plantaardige olie
1 eetl. ketoembar
2 theel. djinten
3/4 theel. koenjit
3/4 theel. trassi
5 deciliter dunne santen
2 daon djeroek poeroet (citrusblad)
2-3 verse rode lomboks
8 kemiri-noten
10 nieuwe kleine aardappeltjes
Eventueel gekookte witte rijst (ca. 400 gr.)

Bereiding:

Snijd het vlees in niet te kleine blokjes.
Pel de ui en knoflook, schil de gember en hak alles grof.
Trek de droge laagjes van de sereh en gebruik alleen het dikke gedeelte; hak het grof.
Stamp de uien, knoflook, gember en sereh tot pasta in de tjobek / vijzel.
Verwarm de olie in een braadpan en bak het vlees aan alle kanten even aan; leg het op een bord.

Bak dan al roerende de kruidenpasta 5 minuten. Voeg de ketoembar. djinten, koenjit en trassi toe en bak ze even mee. Giet de santen erbij, voeg de citrus blaadjes toe en breng aan de kook; laat 5-6 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd intussen de pepertjes open, schraap het zaad eruit en voeg de pepers aan de saus toe. Hak of maal de Kemiries fijn en roer ze door de saus; breng het op smaak met zout.
Doe het vlees erin en laat afgedekt, ongeveer, 1,5 uur op laag vuur stoven tot het behoorlijk zacht is. Voeg indien nodig extra santen of water toe tijdens het koken.

Schrap de kleine aardappeltjes en laat ze ook lekker mee pruttelen, tot ze gaar zijn en de saus dik is. Bestrooi naar wens met fijngehakte sliertsjalotjes.