!
!
Palaro

Palaro

Heerlijk gebakken rundvlees met saus van specerijen en kruiden.

Palaro is een Moluks vleesgerecht. De Molukse keuken kan niet echt heet of pedis genoemd worden. De Spaanse peper (lombok), rawit etc.) wordt wel regelmatig in gerechten verwerkt, en ook sambals van rode pepers ontbreken niet, maar ze worden met mate gebruikt. Waarschijnlijk is dat toe te schrijven aan de Javaanse invloed die de Molukse keuken in het verleden heeft meegekregen. De Javanen bezochten de eilanden al eeuwen geleden om er specerijen te halen.

Ingredienten:

1 Kg. rundvlees
1 1/2 Ltr. water
Zout
4 eetl. maizena
Plantaardige olie 

Boemboe (kruidenmengsel):

1/2 theel. nootmuskaat
1 stukje djahe (gember) ca. 5 cm.
1 stukje kencur van ca. 5 cm.  
5 rode lomboks  
1 theel. ketoembar
1/2 theel. djinten
4 kruidnagels

Bereiding:

Wrijf voor de kruidenpasta de ketoembar, djinten, kruidnagels en nootmuskaat in een tjobek fijn. Voeg de schoongemaakte en fijngesneden lomboks, djahe en kencur toe en wrijf alles fijn. Snijd het vlees in dunne lapjes van ca. 5x4x1/2 cm.
Breng in een pan het water met de kruidenpasta aan de kook en laat het vlees ca. 1 ½ uur hierin lekker sudderen. Voeg zout naar smaakt toe, roer de met water aangemengde maizena erdoor en laat dit alles koken tot de saus dik is. Schep het vlees uit de pan en laat het uitlekken.

Verhit een laagje olie in een wadjang en frituur het vlees in ca. 5 min. krokant.
Leg het gebakken vlees op een schaal en giet de saus erover. Mmmmmm, Selamat makan. (smakelijk eten)