!
!
Pinda's fijn oeleken
En dit wordt dus de echte "katjang" saus

Pindasaus voor op de saté

De echte satésaus zoals men het in Indonesië maakt.


Ingrediënten:

3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
200 gram (ongezouten) rauwe pinda's
3 of meer rawits
1 flinke eetlepel gula djawa of bruine rietsuiker
1 dl water
2 eetlepels ketjap manis (zoet)
zout

Bereiding:

Bak de pinda's in een wadjan met ruim olie bruin en goed af laten koelen. Pel voor de pindasaus de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes. Pel de knoflook, verwijder de steeltjes van de rawits en snijd ze fijn. Wrijf dit alles met de gula djawa en de pinda's in een vijzel (tjobek) fijn en voeg daarna het water, de ketjap manis en het beetje zout toe. Heel eventjes op een klein vuurtje..... laten staan. Vergeet niet te roeren want het koekt zo aan.

MaSaté in een gevouwen bananenblad.ak de satésaus in een gevouwen bananenblad of een diep bord op het moment, dat de saté bijna gaar is. De pindasaus samen met de ketjap manis en de sambal mengen op een bananenblad of in een diepe bord.

Haal de saté van het rooster en wentel ze door de satésaus. De gesneden rauwe sjalotjes erover strooiën en een beetje besprenkelen met limoensap.

Mmmmm... Selamat makan.