!
!
kue lapis - spekkoek

Spekkuk (spekkoek)

Een heerlijke Indische koek.

Ingrediƫnten:

100-150 gr meel
11-12 eieren
400 gr boter
2 zakjes vanille suiker
zout naar smaak
250 gr basterdsuiker (wit)
8 theel. kaneel
2 theel. anijs
2 1/2 theel.gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder is gemakkelijker)
2 theel. kardemon poeder (te koop bij de supermarkt of bij de toko)
2 theel. nootmuskaat

Voorbereiding
De boter zacht laten worden (zeker niet helemaal laten smelten)
eieren scheiden
eiwit kloppen
je kruiden natuurlijk alvast klaarzetten
bakblik goed invetten...ook de randjes
en de oven op 110-140 C voorverwarmen.

Bereiding:

Maak van de boter een mooie, romige massa met behulp van een mixer. Wanneer de boter een mooi papje is geworden, doe je de suiker, een beetje zout en de vanille suiker erbij.

Terwijl je goed aan het roeren bent met een pollepel, doe je heel langzaam het eigeel er bij.

Hierna heel voorzichtig het geklopt eiwit toevoegen maar... beetje bij beetje. Als je het eiwit erbij hebt gedaan, dan langzaam en al roerend het meel erbij doen. Wel blijven roeren!

Wanneer het beslag nu enigszins glad is, gaan we het scheiden in twee verschillende kommen. Een beslag met alle kruiden erin en het andere beslag zonder de kruiden.

Zo krijg je dus een beslag voor de bruine laagjes en....een beslag voor de witte laagjes.

Begin met een wit laagje in een bakblik, maar let op...heel weinig.
4 minuten in de oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) Het laagje mag wel niet aanbranden. Let op... dat het wel echt gaar is.

Na 4 min volgende laag (bruin) erop doen. en zo doorgaan (laagje op laagje) totdat het beslag op is. Eindig wel, met een bruin laagje. Tip: Als je een nieuw laagje beslag op de gebakken laag doet, kun je het heel mooi en dun uitspreiden met een lepel, zodat je "echte" mooie dunne laagjes krijgt.

Wanneer je het laatste laagje er op doet, kan je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand.

Als je spekkoek klaar is dan het blik eruit halen en ongeveer 5 minuten laten afkoelen (spekkoek nog in de vorm laten).

Na die 5 min. je nieuwe lekkernij verder laten afkoelen zonder springvorm.

Serveren in hele dunne plakjes... Dit is toch wel zo geweldig lekker.

Opmerking: Wil je graag de spekkoek in het groen hebben, doe dan een eetlepel pandanpasta (te koop bij de toko) bij het witte beslag.