!
!
kue mangkok (kue=cake, mangkok=cup)

kue mangkok

 (kue=cake, mangkok=cup) Gestoomde "Indische" cakejes met kokos. Een echte lekkernij.

Ingrediënten:

2 glazen zelfrijzend bakmeel
1 glas geraspte klapper
1 glas witte suiker (en eventueel 1 glas bruin rietsuiker)
2 zakjes vanillesuiker
1 glas water (spa rood)
klein beetje zout.
Roze en groene kleurstof.(te koop bij iedere toko)

Benodigdheden:
10 kleine porseleinen kommetjes of 8 kleine aluminium bakjes. En.... natuurlijk een rijststomer.

Bereiding:

Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel het deeg over drie kommen. Voeg bij twee porties deeg een paar druppels kleurstof en laat een portie wit.

Wrijf eerst alle bakjes in met wat olie (of boter).
Vul ze daarna met deeg. Ik maak zelf meestal een combinatie van twee kleuren. Bijv. Ik vul een bakje met groen deeg en doe er een lepel wit bovenop. Maar... dat kan natuurlijk een ieder voor zichzelf bepalen. Voor bruine kué mangkok vervangt men de witte suiker voor bruine rietsuiker.

Wikkel de deksel van de stomer in een schone theedoek. Zet de stoompan klaar met voldoende water en laat het koken. De koekjes ietsjes langer dan een half uur stomen.

Let op: Tijdens het stomen niet de deksel eraf halen om eventjes te kijken, want anders barsten de koekjes niet meer open.

Als het goed gelukt is, hoort de kue mangkok als een bloem open te gaan, wat ook bij Rotti Koekoes het geval is!. Laat de koekjes iets afkoelen en bestrooi ze daarna met de kokos.